Het basale probleem

Een tijdje geleden las ik uit een boek van Billy Graham - De Reis - een mooi gedeelte. Ik deel het graag:

‘Conflicten in een huwelijk kunnen door veel dingen veroorzaakt worden, maar achter elk conflict ligt een meer basale oorzaak: zelfzucht.
Te veel mannen en vrouwen gaan een huwelijk aan met het idee dat hun echtgenoot maar één reden van bestaan heeft, namelijk om hen gelukkig te maken. Maar je huwelijk bouwen op zo'n zelfgericht doel is je huwelijk bouwen op zand. Als elk van beiden alleen in zichzelf geïnteresseerd is, dan is geen van beiden geïnteresseerd in het gelukkig maken van de ander. Wanneer dit gebeurt, zal geen van beiden bevrediging vinden.
Maar ware liefde is niet zelfgericht. Heb je jezelf ooit afgevraagd wat liefde werkelijk is? Om die vraag te beantwoorden, moet je jezelf eerst afvragen wat het tegenovergestelde van liefde is. Het tegenovergestelde van liefde is niet zozeer haat of onverschilligheid, maar zelfzucht. Dat is de reden waarom liefde - ware liefde, agape-liefde - niet maar een romantisch gevoel is of een een lichamelijke aantrekking naar iemand. Veel mensen verwarren tegenwoordig seksuele aantrekking of emoties met liefde, en de media blazen dit idee elke dag nieuw leven in. Ik ben bang dat te veel mensen hun ideeën over liefde en huwelijk krijgen uit de nieuwste liefdesaffaire van een bekende persoonlijkheid of uit de meest recente film, videoclip of talkshow. Maar lichamelijke schoonheid verdwijnt en emoties zijn weliswaar belangrijk, maar ze komen en gaan. Een huwelijk dat alleen gebaseerd is op lichamelijke aantrekking of romantische gevoelens, is bijna zeker gedoemd stuk te lopen vanaf het allereerste begin. Alleen God, die ons de kracht geeft om überhaupt lief te hebben, kan ons de betekenis van ware liefde leren’.
uit 'De reis' van B. Graham

Hoe zit dit bij jou? Betrap jij jezelf er ook weleens op dat je meer gericht bent op jezelf dan op je man of vrouw? Hoe ga jij hiermee om?

Reacties

  1. Ja, ook in mij ligt zelfzucht op de loer. Goede reminder om mijn leven in dat opzicht een keer tegen het licht te houden.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ja, ik wil het niet, maar toch is het (soms) zo. Bij mij helpt het in de eerste plaats als ik me ervan bewust wordt. Want dan kan en wil ik er met de kracht van de Heere iets aan doen en mijn innerlijke houding veranderen. Want het begint denk ik met een verandering vanuit je hart en je innerlijk.
    Wat mooi trouwens dat je deze blog speciaal over het huwelijk begonnen bent. Ik heb hem net ontdekt, maar hoop zeker vaker even langs te komen :-). Hartelijke groetjes Annemarie

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Je reactie wordt gepubliceerd na goedkeuring!